HISTORISK STATY SKAPAR MINNEN PÅ ÅLBORG PORTLAND PARK

Cimbrertjuren som reklamstaty i rött och vitt vid Ålborg Portland Park skapar minnen om en historisk tid för Nordjyllands fotbollsflaggskepp.

Den röd-vita AaB Cimbrertjuren avslöjades under våren 2017

De flesta i Nordjylland, och åtminstone alla med röd-vita ränder i hjärtat, minns den. Den randiga versionen av den kända statyn, Cimbertjuren, som stod på Vesterbro 2008. Den markerade AaB’s storhetstid, där fotbollsklubbar som Manchester United och Celtic gästade Ålborg.

Men under vårsäsongen väckte AaB och Ibsens Fabrikker minnena till liv. Den polkagrisrandiga reklamstatyn med versionen av Cimbrer-tjuren avslöjades nämligen framför Ålborg Portland Park strax innan en uppgörelse mot rivalerna från FC Midtjylland. I samband med det nya arena namnet donerade Aalborg Portland statyn till AaB.

Original Cimbrertjuren donerades till Ålborg av De Danske Spritfabrikker. Placeringen på Vesterbro markerar platsen där den första spritfabriken låg i Ålborg. Cimbertjuren symboliserar folket kimbrena, som drog genom Europa för 1900 år sedan. Kimbrena tros komma från Himmerland.

Peter Ibsen och maskotten Theodor vid avslöjningen på Ålborg Portland Park

"Vi har samarbetat nära vår sponsor Aalborg Portland och Ibsens Fabrikker runt tillverkningen av en röd-vit reklamstaty av Cimbrertjuren till placering vid Ålborg Portland Park. Processen har varit riktigt bra och smärtfri, och vi är mycket nöjda med slutresultatet. Det kommer helt säkert att vara en populär samlingspunkt för våra åskådare och fans i många år framöver."

Martin Stigaard Skammelsen, Marketing manager, AaB

Reklamstatyn är i samma storlek som tjuren på Vesterbro. Formen, storleken, detaljerna – till och med bollen under tjurens ena ben – är återskapade 1:1 av 2008-versionen av Cimbrertjuren.

Tjuren är ett exempel på att en figur eller en symbol ger associationer till bestämda tider, tidpunkter eller händelser. Med en perfekt återskapning kan du ge de förbipasserande goda minnen, som gärna får upprepa sig en dag. Det är en stor tanke att ge de tusentals nordjydar, som varannan vecka beger sig förbi statyn och in mot platserna på Ålborg Portland Park.

INVIGNINGEN AV DEN RANDIGA CIMBRERTJUREN