Under havsytan med uppblåsbar installationskonst

Från koncernstrategi till uppblåsbar installationskonst. Ibsens Fabrikker förvandlar Jyske Banks företagsidentitet till en magisk kväll under havets yta.

Den 8 meter långa uppblåsbara havskatten

Installationskonst med strategiskt budskap
Det är ingen särskild skönhet. Trots detta har havskatten i 40 år varit en hörnsten i Jyske Banks koncernidentitet och värdebaserad ledningstrategi.  Om du inte är anställd i koncernen, eller har starka band till Jyske Bank, har du kanske inte hört talas om havskatten. Men inom företagets väggar är den dock en välkänd symbol för alla medarbetare.

I koncernen förknippas den utseendemässigt utmanade undervattensskapelsen med värden som förnuft, ärlighet och handling. Därför var havskatten, och havet, det självklara temat när Jyske Bank bjöd in 15.000 anställda till Jyske Bank Boksen för en fantastisk fest.

På Ibsens Fabrikker fick vi utmaningen till att skapa illusionen genom att animera havskatten som uppblåsbar installationskonst, som fritt kunde simma över publiken som en symbol för vad det innebär att vara en riktig Jyske Bank medarbetare.

Den 8 meter långa havskatten simmar genom luften ovanför publiken i Jyske Bank Boxen.

Från ritning till 3D-modell
När det gäller uppblåsbara instsallationer kan det vara en mycket lång resa från tvådimensionell ritning till en färdig produkt. En 3D-modell är det naturliga och nödvändiga mellanskedet. 3D-modellen är en mall för produktionspersonalen, men den är också ett kommunikationsverktyg för att kunna komma överens med kunden om förväntningarna till slutprodukten. Den här gången var uppdraget baserat på en detaljerad konstnärlig bild av Havskatten. Därför blev det första steget att omvandla Havskatten till 3D. Bilden till vänster visar hur Havskatten tar sitt första steg från konstnärlig bild till 3D-design.

Havskatten installerad i Jyske Bank Boxen i Herning

Ombyggd från grunden
När Havskatten var modellerad i 3D hade vi bara ett enda, men MYCKET tidskrävande, steg kvar på vägen till produktion. Att rita fiskens utseende igen. För att vara 100% trogen den konstnärliga gestaltningen av havskatten var vi tvungna att rita Havskatten pixel för pixel för att uppnå ett identiskt resultat. Den här delen av processen krävde tre veckors intensivt ritningsarbete. Men resultatet talar för sig självt.

Utan det rigorösa tillvägagångssättet i ritningsprocessen hade det inte varit möjligt att skapa den högupplösta utskriftsytan som är en viktig del av den 8 meter långa havskattens verklighetstrogna och detaljerade utseende.

Havskatten modellerad i 3D och ritad pixel för pixel

I Boxen i Herning är det stora ramar och därför är det inte oviktigt att ett så centralt verk av installationskonst tillverkas i en storlek som är lätt att se. Resultatet av många veckors arbete blev till en 8 meter lång, gigantisk fisk med pixelexakta detaljer som simmar lugnt runt omkring under Boxens tak. Ett resultat som vi är stolta över!

Peter Ibsen, Blickfångstillverkare, Ibsens Fabrikker A/S
Video
KAN VI HJÄLPA DIG?

Har du en överdimensionerad idé som vi kan hjälpa dig att förverkliga?

Kontakt oss!