Falska matvaror – lysande eller bara jättemärkligt?

Det började som en annorlunda förfrågan från en burgerkedja. ”Kan ni göra en kopia av vår burgare?" Det var frågan från kunden.

Falsk burgare tillverkad till en burgerkedja

Falsk burgare tillverkad till en burgerkedja

Inspirerat av japansk “Sampuru”
Uttrycket “Sampuru” är ett samlingsbegrepp för tillverkning av falsk, men super realistisk kopi-mat. I Japan är det nästan helt otänkbart att en restaurang inte visar fram alla deras maträtter i en stor utställning. Så att kunden kan veta vad han/hon kan förvänta sig när de beställer rätter. Därmed kan kunderna se precis hur stor portion som serveras osv.
De mat-utställningarna är precis som ett tre-dimensionellt menykort, som kan förstås av alla, oavsett språk. What You See Is What You Get !

Vi accepterade utmaningen och, som alltid på Ibsens Fabrikker, så nördade vi oss ännu längre in i världen med falska mat-kreationer …..

Konstgjord Sushi i 3 varianter

Konstgjord Sushi i 3 varianter

Men varför konstgjord mat?
Våra kunder har upptäckt att när det står en färsk klargjord burgare ute på disken, säljs det många flera burgare! Ganska enkelt faktiskt. Men det betyder också, att man cirka en gång i timmen, måste man byta ut burgaren med en helt ny, färskgjord burgare, samt att man måste ha en medarbetare till att göra den.

Hur är det med matavfall?
Just precis! Och tack för att du frågar. En burgare som stått framme ute på disken under en timme, är inte särskilt aptitretande längre. Den måste kastas och ersättas med en ny, som ska locka nya kunder att köpa produkten. Det här upprepas kanske upp till 25 gånger på en dag. Det blir 25 stycken burgare som bara kastas bort och massor med tid som läggs på att laga dem. Nu kanske du förstår varför idén med konstgjord mat inte är så dålig trots allt???

Som du helt säkert kan se på alla bilderna här, handlar det om något helt annat än bara ”plastmat”, som man kanske minns från barnens leksakskök. Här är det ultra realistiska matskapelser, tillverkade i semimjukt PVC material.

Konstgjord biff, serverad med falsk sallad med äpplebitar och rödbetor.

Konstgjord biff, serverad med falsk sallad med äpplebitar och rödbetor. Hållbarhetstid = EVIGT

Ser du nya vinklar eller möjligheter? – Ska vi prata om det?
Arbetar du i livsmedelsindustrin, restaurangbranschen, dekorationsbranschen, teater/filmproduktion eller vill du bara höra mera om det här? Eller du kanske hatar du bara att se fin mat kastas bort?

Vi kan återskapa de allra flesta matvarorna, som t.ex. kött, frukt, fisk och grönsaker. Men vi kan också göra unika maträtter, serverade på en tallrik och totalt realistiska (men konstgjorda) kopior av allt från köttbitar till glassdesserter.

Ring till oss på telefon +45 4062 2927 eller skicka ett e-mail till oss redan i dag.

 

30. januari 2019