LUFTBALLONG MED HELIUM - FULLMÅNE ON-DEMAND

Se månen långsamt stiga. Det var magiskt och rörande när en 8 meter i diameter stor luftballong med helium, tillverkad som en äkta kopia av månen, långsamt steg upp bakom Orange Scen under Roskilde Festivalen 2018.

Jätte reklamballong med ljus på 8 meter i diameter, tryckt med månens yta, svävande över Orange Scen under Roskilde Festivalen '18

Se månen långsamt stiga
Bandet som stod på scenen heter Nephew och deras framträdanden på landets mest ikoniska musikscen är redan legendariska. 6 juli 2018 skulle inte vara något undantag.
Bandets planerade extranummer heter “Sig månen langsomt hæver“. Nephew hade en dröm om att få en jätte luftballong, fylld med heliumgas, långsamt stiga upp bakom den Orange Scenen.

Ytan skulle vara med riktiga månkratrar och månen skulle vara upplyst från insidan med LED ljus. Den stora luftballongen skulle fyllas upp med heliumgas. Ibsens Fabrikker löste uppdraget på 19 dagar, genom att trycka högupplösta bilder av månen, tagna av NASA, direkt på ballongen med PVC.

Det tillverkades också miniversioner av den stora luftballongen, med ändamålet att de skulle “bounce” runt bland de tusentals åskådarna.

Luftballongen på hela 8 meter i diameter hade tillräcklig lyftkraft för att skicka upp tre personer ut i stratosfären. Foto: Søren Arnholt

Mindre LED upplysta månar släpptes loss bland publiken. Bilden är från Smukfest 2018 till montering nummer två. Foto: Nina Karen Pedersen

Hos Ibsens Fabrikker har vi tillverkat svävande reklam sedan 2005. Men aldrig i den här storleken/kaliber, och med så stor mönsteryta. Den hittills största var en stor heliumballong med ljus som prydda hamninfarten till Århus Festvecka, under installationen “Harbour Moon”.

Det blev en stor förlösande känsla när testflygnignen, dagen innan konserten på Roskilde, gick bra. Men heliumballonger av den storleken är inga leksaker. Månen har tillräcklig lyftkraft till att lyfta tre vuxna män, och skicka dem på en liten tur ut i stratosfären.

Rent allmänt kan man säga, att det är ganska problemfritt att flyga med luftballonger, fyllda med heliumgas. Problemet är att få dem ner igen. Därför gjordes det med hjälp av ett mekaniskt spel som stilla drog ner månen till säkerhet.

Här kastas du direkt in i Nephew´s första extranummer “Sig månen langsomt hæver” på Orange Scen.
Och månen stiger bokstavligen upp. Och det är helt tydligt att synen lämnade bandet med stora klumpar i halsen.

Utan tvekan en av de snyggaste Ibsen-cases hittills!

Video - Roskilde Festival

FUNFACTS - LUFTBALLONG MED HELIUM:

Diameter = 8 meter
Innehåll av Heliumgas = 270 kubikmeter
Egenvikt = 68 kilo
Lyftkapacitet = 202 kilo (eller 3 vuxna personer)
Yta = 200 kvadratmeter
Tryckyta = 320 kvadratmeter
Tid förbrukad vid tryck = 53 timmar
Svetsar = 230 meter
Tid förbrukad vid svetsning = 3 dagar
LED belysning =2 x 40W, 8000 lumen

VILL DU SKAPA ETT UNIKT BLICKFÅNG PÅ SCENEN ELLER GÖRA INTRYCK PÅ PUBLIKEN?

Vi har tillverkad luftballonger med heliumgas och specialgjorda uppblåsta effekter sedan 2005. Brinner du med frågor? Skicka ett e-mail till oss.

SE OCKSÅ UPPBLÅSBARA JÄTTELOGOS TILL AQUA
Tilbaka till
case översikt