11 snabba om luftskepp och jätteballonger med helium

Vi har här samlat 11 av de vanligaste frågorna som vi får från våra kunder omkring användning av luftskepp och jätteballonger till reklambruk.

Ballongreklamer är perfekta till utomhusarrangemang, där du vill fånga kundernas uppmärksamhet på långt avstånd

1: Kan jag skicka upp min heliumfyllda jätteballong i alla typer av väder?
I kraftigt blåsväder bör du undvika att använda svävande luftskepp och jätteballonger med helium. En heliumfylld reklamprodukt kommer att flyga okontrollerbart från sida till sida, och i kraftigt blåsväder kan det mycket kraftigt störta rakt ner mot jorden. Därför är det en mycket bra idé att kontrollera väderutsikten ordentligt innan ni skickar upp svävande reklamprodukter.

2: Vilket material är ballongerna tillverkade i?
Vi säger det en gång för alla. Luftskepp och ballonger med helium kan inte jämföras med vanliga ballonger, som bara sätter pang när man sticker dem med en nål. Vi använder två olika typer av material för att tillverka luftskepp och jätteballonger. Det ena materialet (PVC) rekommenderar vi att du använder när du ska använda reklamballongerna till enstaka events och under sommaren med kort varaktighet. Det andra materialet (TPU) rekommenderas, om du vill använda svävande reklam ofta och under längre tillfällen i taget.
Men gör inget misstag. Båda materialerna kan inte punkteras av ett vasst föremål, om du inte är oförsiktig vid montering och nerpackning.

3: Kan produkterna användas om och om igen?
Ja, det kan de. Men, precis som med så mycket annat, beror det mycket på hur man behandlar produkterna. Undvik att de kommer i kontakt med vassa och spetsiga föremål (taggar, småsten och liknande). Vi använder oss av svävande heliumballonger här på vår adress i Pandrup. Några av våra ballonger är två-tre år gamla. Vi låter aldrig våra heliumballonger hänga och sväva uppe efter arbetstid. De dras ner och förvaras inne i vårt showroom under natten. Om vi inte hade gjort det, hade de säkert förr eller senare blivit utsatt för vandalisering.

4: Vad gör vi, om det blir hål i produkten?
Om det blir mindre otäthet/hål i produkten, kan det lappas med hjälp av det medföljande lapp-paketet. Heliumfyllda reklamprodukter som är tillverkade i TPU-material är lättare att lappa, eftersom ett hål i TPU-material inte ”fransar” på samma sätt som PVC-material.

5: Hur fästs snöret/linan i marken?
Återigen är det dags att avliva en myt. Myten kommer från tecknade filmer, som Nicke Nyfiken. Men en heliumballong på två meter i diameter kan bara lyfta några få hundra gram upp från marken. Därför behöver ingen att vara orolig för att sväva upp i luften, som Felix Baumgartner. Därför kan man utan problem fästa luftskeppet eller heliumballongen i marken med en plugg mot ett träd, dragkroken på en bil eller liknande.

6: Hur länge kan jag ha min heliumfyllda reklamprodukt svävande?
Din heliumfyllda reklamprodukt är INTE en permanent skylt.
En av de vanligaste missförståelserna är att en jätteballong kan fyllas upp med helium, skickas upp i luften, och så svävar den 25 meter över marken för all framtid. Det gör den inte! Helium ”krymper” och ingen ballong är 100 procent lufttät. En heliumballong ska därför fyllas på med helium två-tre gånger under en vecka.

7: Levereras helium luftskepp och jätteballonger med tillhörande helium?
Nej – det är endast de kända och godkända gasleverantörerna som AGA, BP Gas etc. som kan/får leverera helium på flaskor i större mängder. Ett luftskepp med logo på 3,5 meter långa innehåller cirka 4-5 kubikmeter helium. En rund heliumballong på två meter i diameter innehåller cirka det samma. Men om du går från två till tre meter i diameter på en rund jätteballong ja, då tredubblas antalet kubikmeter som ska användas vid påfyllning.
Kom ihåg att be gasleverantören om att skicka en ”påfyllningsgals” med gasflaskan. Den gör påfyllning av helium mycket lättare. En 50 liter heliumflaska innehåller cirka 9 kubikmeter helium.

8: Är det farligt att använda helium?
Vi rekommenderar att man är försiktig, när man ska öppna tryckflaskan och fylla helium i produkten. Öppna ventilen lugnt. Öka gradvis ventilen. Helium är inte brandfarligt, men det kan vara farligt att andas in, och vi rekommenderar därför inte att man använder det för att få en ”Kalle Anka-röst”.

9: Ska vi själva ordna något annat än helium?
Nej. Vi levererar de svävande jätteballongerna och alla tillbehör förutom heliumgas. Det inkluderar 25 meter lina/snöre samt reparations-kit.

10: Hur ska jag förvara min heliumfyllda reklamprodukt, när den inte används och är full med heliumgas?
Förvara ballongen i den medföljande väskan på en kall och torr plats. Undvik att förvara luftskeppet i temperaturer under fryspunkten eller vid extremt höga temperaturer.

11: Vad ska jag göra, om det är något annat jag undrar över?
Läs i den medföljande bruksanvisningen till den uppblåsbara reklamprodukten. Om det inte svarar dina frågor, är du alltid välkommen att kontakta Ibsens Fabrikker på telefon +45 4062 2927.

12. december 2016